Seuralassa on näyttely Wellamo-opiston Hämeenkosken tilkkutyöryhmän opiskelijoiden tekemistä tilkkutöistä 26. – 30.6. Seuralan kesäkahvion aukioloaikoina, eli maanantaista torstaihin kello 10 – 17 ja perjantaina 10 – 19. Järjestämme myös arpajaiset Seuralan hyväksi. Palkintoina käsitöitä ja käsityötarvikkeita. Tervetuloa tutustumaan!

Kerron samalla Hämeenkosken Wellamo-opiston kurssin historiikin ja esittelen hiukan harrastusta, kun siihen on luonteva tilaisuus.

Wellamo-opisto tarjosi syksyllä 2010 kahden viikonlopun mittaista tilkkutöiden starttipajaa Hämeenkoskelle. Opettajana oli tilkkutöiden asiantuntija Sanna Paranko Hauholta. Sanna tuli alkusyksyllä Hämeenkosken postipisteeseen tuomaan itse tekemiään kurssimainoksia, joissa oli pienet tilkkutyöpalat nidottuna nurkkiin huomiota herättämään.

Minun huomioni ne herättivätkin, koska olin jo itsekseni tehnyt tilkkutöitä useamman vuoden, milloin enemmän – milloin vähemmän. Innostuin mahdollisuudesta saada Hämeenkoskelle oma tilkkukurssi! Soittelin ystävilleni ja houkuttelin heitä osallistumaan ja saimmekin tarpeeksi osallistujia, joten kurssi toteutui.

Seuraavana syksynä alkoivat koko lukuvuoden mittaiset tilkkukurssit. Tunteja oli, ja on yhä, joka toinen maanantai, joten kurssikertojen välillä on aikaa tehdä töitä kotona. Koronan aikaan opettelimme etäopiskelua ja nyt tapaamme kerran kuussa lähiopetuksessa ja kerran kuussa on etäopiskelukerta.

Etäopiskelu tehdään Jitsi Meet –palvelun avulla. Sanna lähettää meille liittymislinkin ja ohjeet sähköpostiin. Illan aikana katsotaan Sannan tekemiä videoita sen illan ohjeisiin liittyen. Etäopiskelussa välillä haittana ovat huonot nettiyhteydet, mutta etuna on se, että kaikki tarvikkeet ovat käden ulottuvilla, eikä niitä tarvitse kuljettaa mukaan tunnille. Videoita voidaan katsoa kahteenkin kertaan ja Sanna on käytettävissä apuna saman ajan kuin lähitunneillakin.

Lähiopetukseen mennään Hämeenkosken koululle. Koululla on muutamia leikkuuvälineitä ja ompelukoneita, joten kaikkea ei tarvitse välttämättä ottaa kotoa mukaan. Tapana on esitellä kurssikavereille valmistuneita tai ainakin vaiheessa olevia töitä. Apua saa tekniikoihin ja mielipiteitä haasteiden selättämiseen tai kankaiden ja värien valitsemiseen.

Näyttelyn kaikki työt eivät ole olleet kurssin ohjelmistossa. Ohjeita ja ideoita löytyy loputtomasti netistä ja kirjoista.
Kuva: Sirpa Selonen

Parasta tilkkutyöharrastuksessa ovat kankaiden värit ja kuosit! Onneksi nykyään Suomessakin on monia tilkkutyökankaita myyviä liikkeitä, eikä tarvitse itse tilata amerikkalaisia tai brittiläisiä kankaita ja huolehtia tullauksista. Samoista liikkeistä löytyy myös tilkkutyöhön sopivia välineitä, kuten viivaimia, leikkureita, leikkuualustoja, vanuja ja ”kaiken maailman tilpehöörejä”. Harrastus on juuri niin edullinen tai niin kallis kuin olet valmis satsaamaan.

Seuraavaksi parasta tilkkuharrastuksessa ovat laajat mahdollisuudet tehdä erilaisia esineitä. Tilkkutyö voi olla pieni mukin alunen tai pussukka nappikuulokkeille, tai se voi olla parisängyn päiväpeitto tai moniosainen seinätekstiili. Myös vaatteisiin ja laukkuihin sopivat monet tilkkutyötekniikat. Tilkkutöitä ommellaan tavallisella ompelukoneella, yleensä suoralla saumalla. Palojen yhdistäminen ”lippusiimana” lankaa katkaisematta vie toiset flow-tilaan. Toisille käsinompelu on onnen ja rauhoittumisen hetki.

Tekstiilien kierrätys sopii tilkkutyötekniikoihin myös hyvin. Vanhoista farkuista voi tehdä kasseja tai mattoja, puuvillapaidat ovat hyvää materiaalia moneen. Itse olen tehnyt vanhoista flanellisista työpaidoista päiväpeiton. Vaikka hihansuut olivat rispaantuneet, vahvoja paloja löytyi hihan yläosasta ja paitojen helmoista. Vanhoja kankaita käytettäessä on vain kokeiltava, että kangas on tarpeeksi vahvaa, ettei kova työ mene hukkaan kankaiden repeytyessä. Paksumpia kankaita voi käyttää ohuempien tukimateriaalina ja vanhoja froteepyyhkeitä patalapun välissä, niin ei ole ostettava vanuja kaikkiin töihin.

Tilkkutyöhän on kolmikerroksinen kokonaisuus, joka on kiinnitetty ja samalla koristettu tikkauksin. Tilkkupinnan alle laitetaan vanu ja sen alle taustakangas, joka on yleensä yhtenäinen pala. Isommissa peitoissa taustakangaskin kootaan monesti paloista, vaikkakaan ei niin pienistä kuin pinta. Tilkkutyön kerrokset voi tikata yhteen joko käsin tai koneella. Taitavammat ompelevat hienoja tikkauksia vapaalla kädellä, mutta ihan yhtä hyvä tulee suorin tikkauksin, kunhan kerrokset ovat tarpeeksi tiheästi toisissaan kiinni. Tämä on niin helppoa tai niin haastavaa kuin haluat kokeilla ja kehittää taitojasi.

Edelleen muutamat ystäväni muistelevat, kun pyytelin heitä ensimmäiselle kurssille vuorotellen, että tulisit nyt, kun vain yksi enää puuttuu. Toivottavasti sinäkin saat kipinän kokeilla tätä monipuolista ja valloittavaa harrastusta. Olet lämpimästi tervetullut tilkkutyökurssille kanssamme!

Jos haluat katsoa artikkelin vuoden 2017 näyttelystämme, löydät avajaisjutun iloisten rouvien kuvan kera.