Keskiviikkona 8.6. noin 30 henkilön joukolla pääsimme tutustumaan Myllylähde yhteisöön Hämeenkosken Palomaan kylällä. Myllylähde yhteisö on Sylvia-kotiyhdistyksen toimesta vuonna 1989 maatilan ympärille perustettu 15 paikkainen sosiaalipuolen avopalvelun koti- ja työpaikka erityisaikuisille. Työntekijöitä on 12. Ympärivuorokautista huolenpitoa ja tukea tarvitsevia asukkaita on tällä hetkellä 15. Asukkaat osallistuvat ohjattuun työtoimintaan eri tehtävissä ja työpajoissa. Perustana toimivat yksilön tasa-arvoinen kohtaaminen, itsemääräämisoikeus, osallisuus ja osallistaminen sekä toisen ihmisen kunnioittaminen omine erityispiirteineen. Asukkaat ovatkin viihtyneet tilalla hyvin, vaihtuvuutta ei juurikaan ole.  Maatilalla pelto- ja puutarhakasvit viljellään luonnonmukaisesti. ja tilalla on myös lihakarjaa. Maatilan tuotteet ovat Sylvia-kotiyhdistyksen eri toimipaikkojen käyttöön, mutta ylijäämä menee myyntiin. Maatilalla tehtävien töiden lisäksi asukkaat saavat osallistua monenlaisiin harrastuksiin, mm taide-, musiikki- ja käsityöharrastuksiin, myös kaikki juhlan aiheet huomioidaan tunnollisesti. Asukkaat vierailevat Sinfonia-Lahden torstai-konserteissa ja mahdollisuuksien mukaan teatterissa, taidenäyttelyissä ja elokuvissa. Asukkaat osallistuvat tietysti myös kodinhoidollisiin töihin; torstai on siivouspäivä ja pyykkiä pestään usein, myös keittiössä riittää puuhaa.

Annika Suvivuo

oppaamme Annika Suvivuo

Yhteisön asuinrakennukset nimeltään Saarni, Tammi ja Elovainio sijaitsevat mäenrinteellä, josta on kaunis näkymä pelto- ja metsämaisemaan. Maatila onkin laaja, peltoala n. 25 ha. Vierailun oppaana meillä toimi luonto-ohjaaja ja ympäristönhoitaja Annika Suvivuo, joka opiskeluaikanaan oli yhteisössä harjoittelujaksoilla. Tutustuimme tilan ympäristöön, sitten kuulimme kahden asukkaan, Iisan ja Sannan haiku-runoesitykset:

Hilleri oli yöllä

näin pieni ikkunasta katsoin pihalle

Ruusu oli sisällä

 

Purot solisee maassa

Me nähtiin lintu kuusen oksalla

Kurat tulee saappaisiin

 

Hevosella on takki

ja mullakin on takki

Hevonen on kaunis, se ei vihaa.

Sen jälkeen olikin jo kahvitauon paikka, jonka yhteydessä yksikönjohtaja Ilkka Kuusisto kertoi meille hieman Sylvia-kotiyhdistyksen historiaa ja Myllylähde yhteisön toiminnasta. Sylvia-kotiyhdistys alkoi Steiner pedagogisena erityiskouluna v. 1956 Hyvinkäällä, josta siirtyi Lahteen. Jossain vaiheessa erityisnuorten vanhemmilta tuli aloitetta siitä, miten nuori aikuistuttuaan voisi jatkaa aktiivista elämää samanhenkisessä paikassa ja niinpä v. 1972 perustettiin Tapola yhteisö Orimattilaan ja v. 1989 siis Myllylähde yhteisö Hämeenkoskelle. Asukkaat asuvat tilalla aktiivisina ja voivat kehittää taitojaan jatkuvasti. ”Työ ei ole terapiaa, mutta työllä voi olla terapeuttinen vaikutus” – totesi Ilkka Kuusisto. Yhteistyö asukkaiden perheiden kanssa on tiivistä ja vierailuja tehdään säännöllisesti. Asukkaiden kauempana asuvilla vanhemmilla on vierailujensa aikana tarvittaessa myös mahdollisuus yöpyä tilalla. Myllylähde yhteisössä on vakituisten työntekijöiden lisäksi vuosittain yleensä kaksi vapaaehtoistyöntekijää ulkomailta ja näin asukkaat ja työntekijät saavat säännöllisen kansainvälisen tuulahduksen.

näkymä pihalta

Näkymä pihalta

Vierailumme päättyi Annika Suvivuon opastuksella kolmiosaiseen luontopolkuun tutustumisella. Mukaamme asukkaista lähti Samuel, joka on ahkerasti ollut polkua rakentamassa. Luontopolku on oikeastaan korona-ajan tuote (osittain vielä kesken), jolloin erilaiset rajoitukset estivät vierailut mm Lahteen. Polku kiertää metsässä korkealle kukkulalle ja sen varrelta löytyy linnunpönttöjä ja ötökkähotelli.