MUSTAJOKI, PUTULANJOKI, ISOJOKI, VÄHÄJOKI

    Joella on monta nimeä, Mustajoki laskee Pääjärven pohjois- itälaitaan ja jatkuu eri nimillä Ylänneen alueita kohti. Hämeenkosken pohjoisen kylän Putulan kohdalla joki kuohuu Putulankoskena. Koski sijaitsee Asikkalantie päässä ennen Lammi – Asikkalantie liittymää Myllytien varressa vanhan tien osalla. Koskessa on ollut kylän mylly.

    Tykkää Jaa



    Pääjärvi

    sijaitsee Hämeenkosken pohjoisosassa ja on osin Lammin puolella. Se on syvä, paikoin jopa 90 metriä. Järvi on yksi Suomen tutkituimmista , koska sen Lammin puoleisessa päässä on Helsingin Yliopiston biologinen tutkimuslaitos. Järvi on kalaisa. Pääjärvelle pääsee moottoriveneellä Hämeenkosken keskustan tuntumasta Sahapadolta Pikku-Lanon ja Isolanon lammien ja Leppälammin kautta Kotajokea pitkin. Jokien ja lampien kautta kulkeva reitti sopii myös hyvin melontareitiksi.

    Teuronjoki ja kosket

    Teuronjoki  kuuluu Kokemäenjoen vesistöön. Se alkaa Hämeenkosken pohjoisosassa olevasta Pääjärvestä, laskee Vanajaveteen ja edelleen Porin kautta Pohjanlahteen.  Teuro sana tarkoittaa saukkoa. Teuronjoen pituus on 35 km. Pääjärven ja Mommilanjärven korkeusero on 22 mm. Joessa on lukuisia koskia, joista osa padottu. Hämeenkosken kirkonkylässä Teuronjoen ylittää 3 kävelysiltaa: Myllykosken luota, Jokipolulta ja kunnan varikon vierestä valtatie 12 lähellä.

    Kirkonkylän kohdalla kolme koskea ja useita muita Teuronjoen virratessa alaspäin. Ylimpänä on Koskenkylän koski, joka on padottu. Tällä säännöstellään Pääjärven vedenpintaa. Keskustien alitse virtaa kirkonkylän koski, jossa on aikoinaan ollut kolme myllyä. Kolmas koski on Jokelankoski, ja seuraava Hankalankoski, sijaitsee Valtatie 12 eteläpuolelle. n. kilometrin päässä. Tieltä on opaste Hankalanloukku, pellavan jalostuslaitos. Alueeseen voi tutustua erisopimuksella.

    Teuronjoki, joka virtaa monine koskineen Hämeenkosken taajaman poikki, on viehättävä käyntikohde.

     

    Teuronjoki

    Teuronjoki virtaa leppoisasti monine koskineen Hämeenkosken taajaman läpi kohti Kärkölän viljelysalueita ja edelleen Mommilanjärveen, josta on yhteydet Janakkalaan ja Vanajaveden reitille. Hämeenkosken ja Kärkölän puoleinen reittiosuus on reilun 30 km mittainen kokonaisuus koskineen, suvantoineen ja idyllisine maisemineen, antaen mainion mahdollisuuden virkistäytymiseen.
    Vuosittain järjestettävän Teuronjokimelonnan järjestää Teuronjoen latu ry yhteistyössä Kärkölän kunnan kanssa.

     

    VALKJÄRVI

    Kuva: Helena Saarinen.

    Hämeenkosken keskustan länsilaidalla on Valkjärvi, jonka länsirannalla on kunnan uimapaikka. Järveen laskee vain yksi puro, mutta järveen purkautuu Ilolan harjuilta lähdevesiä. 

    Wikipedia

    Tykkää Jaa