Koski-seura järjesti sunnuntaina 17.11. Seuralassa 60-vuotisjuhlansa. Väkeä kertyi paikalle noin 90 henkilöä. Lukuisat yhteisöt, yhdistykset, seuran jäsenet ja pitäjäläiset muistivat seuraa ja toivat tai lähettivät merkkipäivänä onnittelunsa.

Hämeenkosken kappeliseurakunnan tervehdyksen toivat Johanna Huovinen ja Heli Jokivuori. Vieraat vastaanottanut Koski-seuran sihteeri Sirpa Selonen piti tervehdyspuheen. Seuran puheenjohtaja Kari Kaivola puhui tilaisuudessa Koski-seuran historiasta. (Kuva Mauri Kalima)

Hämeen-Kosken nuorisoseuran onnittelut toivat Arja.Leena Rämö ja Marita Rekola (Kuva Mauri Kalima)

Hollolan kunnan puolesta onnittelivat kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jarkko Niemi ja kunnanhallituksen jäsen Hannu Heikkilä (Kuva Mauri Kalima)

Hämeenkosken Karjalaisten onnittelut toivat Ilpo Markkola ja Eila Rämö (Kuva Mauri Kalima)

Ritva Poutiaisen isä Pauli Paasivirta oli Koski.seuran perustajia ja ensimmäinen puheenjohtaja. (Kuva Mauri Kalima)

Tilaisuuden juonsi näyttelijänäkin Seuralassa ja lähinäyttömöillä kunnostautunut Koski-seuran hallituksen varajäsen Juuso Torvinen. Tervehdyspuheen piti seuran sihteeri Sirpa Selonen. Tämän jälkeen esiintyivät Retrotytöt Simo Taipaluksen säestämänä, Ohjelmistoon oli tähän juhlaan lisätty  viime vuosisadan alussa Uuno Gustafssonin soittama ja Kalevi Koskisen myöhemmin sanoittama Koski-valssi. Tällä tavalla laulettuna ja säestettynä sitä  kelpaa esittää ja kuunnella muuallakin.

Juhlan juonsi Juuso Torvinen Koski-seuran hallituksesta (Kuva Mauri Kalima)

Retrotytöt säestäjänään Simo Taipalus esittivät Koski-valssin lisäksi muuta tilaisuuteen sopivaa musiikkia. (Kuva Mauri Kalima)

Juhlapuheen piti Hollolan kunnanvaltuuston jäsen ja kunnan elinvoimavaliokunnan puheenjohtaja Miikka Lönnqvist. Syntyperäisenä koskelaisena hän käsitteli puheessaan henkilökohtaisia kokemuksiaan elämästä Hämeenkoskella ja sitä mitä koskelaisuus hänen näkökulmastaan merkitsee. Monella läsänäolijoista oli varmasti samankaltaisia muistoja Hämeenkoskelta eri aikakausilta. Miikka Lönnqvistin puheen voit lukea tästä. Puhe Koski-seuran 60-vuotisjuhlassa.

Hyvän kotiseutuhenkisen juhlapuheen piti Miikka Lönnqvist (Kuva Mauri Kalima)

Suomen kotiseutuliiton tervehdyksen tilaisuuteen toi Päijät-Hämettä liiton valtuustossa edustava Ilkka Murto Asikkalasta. Hän käsitteli puheessaan kotiseututyön historiaa. Hän vertasi myös kotiseutuperinnettä eri maissa. Ilkka Murto luovutti yhdessä Koski-seuran puheenjohtajan Kari Kaivolan kanssa Suomen Kotiseutuliiton kultaisen ansiomerkin Kaarina Vilénille. Kaarina Vilén oli mukana seuran toiminnassa sen perustamisesta lähtien ja valittiin seuran sihteeriksi vuonna 1970. Hän toimi tehtävässä käytännössä 45 vuoden ajan. Ansiomerkin ja siihen liittyvän kunniakirjan otti vastaan Kaarinan tytär Satu Vilén.

Kaarina Vilénille myönnetyn Suomen Kotiseutuliiton kultaisen ansiomerkin otti vastaan hänen tyttärensä Satu Vilén. Kunniamerkin luovuttivat Suomen Kotiseutuliiton valtuuston jäsen Ilkka Murto ja Koski-seuran puheenjohtaja Kari Kaivola.n(Kuva Mauri Kalima)

Kari Kaivola esitti Koski-seuran historiaa seuran perustamisesta ja sitä edeltäneestä kotiseutumuseon rakentamisvaiheista lähtien. Seuran toiminta aktivoitui uudelleen vuonna 2015 sen jälkeen kun päätös Hämeenkosken liittymisestä Hollolan kuntaan oli tehty. Koski-seuran historiaa tullaan käsittelemään laajasti 29.11.2019 julkaistavassa Hollolan kotiseutukirjassa XXXIII. Kirja tulee sen jälkeen myyntiin myös Hämeenkoskella.

Tilaisuutta varten oli koottu puhallinyhtye Hämeenkosken musikantit, joka hyvin harjoitelleena esitti tunnelmallisesti sovitettuja puhallinorkesterisävellyksiä. Erityisen vahvan vaikutuksen teki Merie Travisin kokoamiin kansansävellyksiin kuuluva ”Sixteen tons”. On erittäin toivottavaa, että saamme myös tulevaisuudessa kuulla tämä kokoonpanon esittämää musiikkia.

Hämeenkosken musikantit soittivat taustallaan kuvaesitys paikkakunnan vahvasta ja monipuolisesta musiikkihistoriasta. (Kuva Mauri Kalima)

Tilaisuuden ohjelma päättyi Simo Taipaluksen säestyksellä yhteisesti laulettuun Hämäläisten lauluun.

Koski-seura 60 vuotta. Hämäläisten laulu. (Kuva Mauri Kalima)

Tämän päälle nautittiin juhlakahvit 60-vuotiskakkujen kera. Kakut tilaisuuteen oli lahjoittanut Pitopalvelu Kaisa Rekola.

Juhlakakku. Kuva: Pauli HelénKoski-seura kiittää kaikkia seuran merkkipäivää muistaneita, tilaisuuden esiintyjiä ja paikalle saapunutta yleisöä. Saamamme huomio ja edeltäjiemme työ kannusta meitä kaikki jatkamaan. Tulkaa pitäjäläiset mukaan toimintaamme. Kotiseudun hyväksi tehtävä työ tarvitsee tekijänsä.