Hollolan kotiseutuyhdistys r.y. on julkaisut pandemian keskellä tämän vuotisen ja jo kolmannenkymmenenneljännen kotiseutukirjan. Sivuja teoksessa on muhkeasti 300,  joten kirjoittajatalkoolaiset ovat tallettaneet Hollolan ja Hämeenkosken kotiseutuhistoriaa luettavaksi taas paljon.

Kirjan on kaikki nämä vuodet vuodesta 1987 lähtien toimittanut kotiseutuneuvos Heikki Mantere. Hänelle suurkiitos vuosikymmeniä jatkuneesta, valtavasta ja uutterasta kotiseututyöstä. Yhtä laajaa ja monipuolista julkaistua kotiseutukokelmaa ei taida monesta pitäjästä löytyä.

Valitettavasti Heikki Mantere kirjoittaa saatteessaan näin: ”Ilmoitan tässs lopuks, että tämä vuolen 2020 kotiseutukirja jäi vimeiseks toimittamaksein kotoseutukirjaksi”.  Kokonaan hän ei teosta hylkää, vaan lupaa, että jatkossa saamme edelleenkin lukea hänen kirjoituksiaan kotoseudusta. Tämän vuoden kirjaan hän on kirjoittanut Hollolasta tiilipitäjänä, erityisesti Herralan kolmesta yli miljoonan tiilen vuosituotantoon yltäneestä tiilitehtaista.

Hämeenkoskelainen näkökulma on taas hyvin edustettuna.

Juho Kusti Paasikiven syntymän 150-vuotisjuhlan innoittamina ovat Anja Hiidenheimo ja Kari Kaivola kirjoittaneet Paasikiven hämäläisistä juurista. Artikkeli on  luettavissa myös valtakunnallisessa Paasikivi-portaalissa:

paasikiviportaali.fi

Paasikivi seura on koonnut sivuille myös suuren aineiston presidentti J.K. Paasikiven elämästä ja elämäntyöstä. Lisäksi sivuilla on julkaistu draamadokumentti ”Isännänaika”, J.K. Paasikiven  ja hänen perheensä elämästä Keravan Jukolassa 1917-1948. jkpaasikivi.fi

Kotiseutukirjakonkari Pauli Helén on kirjoittanut kattavan artikkelin Kosken Hl vanhoista kauppiasta ja Hannele Pohjanmies tällä kertaa  muistelee  Putulaan kotiutunutta taitelija Sirkka Seljaa. Mantere toteaa saatteessa: ”Jutus on sellain kuvayllätys, etten ikinä olis uskonnu näkeväni sellais kuvaa Hollolan kotoseutukirjass”. 

Sukujutuissa on Irma Vilénin laaja sukuselvitys Pohjanmaalta lähtöisestä Auri-suvusta, jonka edustajia asuu Hämeenkoskella ja Hollolassa. Lisäksi Vesa Kaivola jatkaa juttusarjaa koskelaisista sotilas- ja siviililentäjistä.

Juha Mattilalta on kirjoitus mm. Hollolan keskiaikaisen kivikirkon vaakunoiden ja veistosten historiasta  ja Anja Hiidenheimo on selvittänyt Hollolan vanhan lainajyvästön vaiheita. Kirjoituksia on yhteensä 21 kpl.

 

Hollolan kotiseutukirja XXXIV

 

Hollolan kotiseutukirjaa voi ostaa Koski-seuran toimistolta, joka on auki perjantaisin klo 10-13. Lisäksi se on myynnissä Hämeenkosken kirjastossa sekä Hollolan vanhalta kunnantuvalta, Hollolan kunnan palvelupisteessä Piipahuksessa Hollolan kirjastossa. Talkoolaiset myyvät kirjaa myös Hämeenkoskella Salen ja Koskikartanon sekä Hollolan kauppakeskus Prisman aulassa joulukuussa.  Postitilaukset osoitteesta yhdistys@hollolankotiseutuyhdistys.fi

Kotiseutukirjan myyntituotot käytetään Hollolan kotiseutuyhdistyksen ja yhdistyksen ylläpitämän Hollolan kotiseutumuseon hyväksi.

Uuden kotiseutukirjan hinta on 15 €/kpl. Kirja on loistava hankinta vaikka joululahjaksi sukulaiselle, ystävälle tai itselle.  Antoisia lukuhetkiä kirjan parissa.