Kosken VPK perustettiin 1896, 125 vuotta sitten. Vapaapalokunta, nykyisin sopimuspalokunta on pitäjälle edelleen tärkeä sen turvatessa asukkaiden ja kesämökkiläisten elämää nopean avun saapuessa paikalle myös ohikulkijoille mm. liikenneonnettomuuksissa. VPK on järjestänyt suuret kesäjuhlat, markkinat, marssit ja illanvietot joka vuosi sotavuosia ja nyt koronapanepidemian aiheuttamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Tänä kesänä oli tarkoitus juhlistaa juhlavuotta yhdessä paikallisten yhdistysten voimin, mutta suuria yleisötapahtumia ei voitukaan järjestää. Yhdistysten tilaisuudet toteutettiin kuitenkin 19 – 25. heinäkuuta. Tilaisuuksiin osallistui yhteensä viitisen sataa henkilöä. Seuralassa oli myös kesäkahvila auki perjantaista sunnuntaihin ja runsaasti väkeä sai nauttia leivonnaista sekä kakuista.

Lukkarinkierros aloitti yhdistysten tilaisuudet maanantaina, järjestäjänä Koski-seura ry. Samanlainen kierros toteutettiin myös heinäkuun alussa Päheet museot viikolla, mutta jälleen Koskenkylän ja kirkkojen historiasta kertova kierros keräsi viitisenkymmentä henkilöä kuulemaan oppaan Pauli Helénin mielenkiintoisia kertomuksia. Uutena tietona selvisi, että nykyinen kirkko on järjestyksessä jo kahdeksas paikkakunnalla, koska Pyhän Laurin kirkon raunioiden vieressä  on ollut jo keskiajalla kolme kirkkoa, ennen kuin paikka on kokonaan hylätty. Kierros kesti pari tuntia ja sen pituus oli pari kilometriä avoinna olleelta Hämeenkosken kotiseutumuseolta vanhan kirkon raunioille, viidennen kirkon paikalle sekä ylös kirkonmäkeen seitsemännen ja kahdeksannen, nykyisen kirkon luo. Täältä palattiin Myllykylän ja Pätiläntien lempinimeltään Puutteenkujan kautta takaisin kotiseutumuseolle. Koski-seura oli järjestänyt kahvia ja monenlaisia leivonnaisia sekä kotiseutukirjallisuuden myyntiä museon pihalle.

Lukkarinkierroksen oppaana toimi sukututkija Pauli Helén,  kuva Anja Hiidenheimo.

Hyönteishotellien rakentamistyöpaja oli tiistaina, järjestäjänä Hämeenkosken maa- ja kotiseutuyhdistys. VPK:n palopesälle Asikkalantielle saapui runsaat seitsemänkymmentä henkeä ja innokkaita lapsia sekä nuoria ja iäkkäämpääkin väkeä suunnittelemaan ja toteuttamaan erilaisia pikkupesiä hyönteisille. Paikalle oli varattu säkkikaupalla tarveaineita, puupaloja, onttoja ruokopalasia, käpyjä, tuohta sekä työvälineitä, poria, niittaajia, työpöytiä ym. Maa- ja kotitalousnaiset paistoivat makkaraa, lettuja sekä tarjosivat kahvia. Parissa tunnissa syntyi monenlaisia suojia erakkomehiläisille sekä muille petopistiäisille pihoille ja puutarhoille vietäväksi.

Hyönteishotellin rakennustalkoissa riitti vilinää ja vilkettä, kuva Anja Hiidenheimo

Hyönteishotelli tilaisuuden järjesti Hämeenkosken maa- ja kotitalousnaiset

https://hyonteishotellit.fi/kysymyksia-ja-vastauksia/#hy%c3%b6nteishotellit

Luonnonkukkaniityt Huljalan Tupalassa, Huljalan Helvetin lähderotko sekä liito-orava metsät kiinnostivat noin kolmenkymmenen hengen ryhmää. Tilaisuuden järjestivät yhdessä Koski-seura ry sekä Hämeenkosken MTK yhdistys. Tilan isäntä Mika Hämäläinen kierrätti joukkoa parintunnin kierroksen kyyttölehmien laidunalueiden kautta mutkaiseksi palautetun Kumianojan tulvaniityille. Täältä palattiin pitkin rehevää kotkansiipisaniaisten peittämää jokilaaksoa, josta valtavat kuuset kurottavat ylös ympäröiville harjuille.

Luonnonniittykierroksella 21.7.2021 Mika Hämäläinen kaivelee lehmänlanta paakussa asuvia lantakuorisia, kuva Anja Hiidenheimo.

Kyyttökarjaa tervehtimässä vierailijoita Huljalan Tupalassa, kuva Anja Hiidenheimo

Kumianojan jokilaakso Huljalan Tupalassa, kuva Anja Hiidenheimo

Lähderotkolaakso Huljalan Helvetti Tupalassa. kuva Anja Hiidenheimo

http://huljalantupalassa.blogspot.com/p/blog-page.html

Heinäjuoksulle Kukkolanharjun ja Valkjärvenharjun maastossa osallistui torstaina 36 juoksijaa ja yleisöä kertyi Hämeenkosken urheilukentän tuntumaan seitsemänkymmentä henkilöä. Juoksujen pituudet olivat kymmenen ja viisitoista kilometriä. Tapahtumassa VPK:n naiset järjestivät kahvituksen ja tarjoamiset sekä paikalliset esiintyjät viihdyttivät yleisöä. Tilaisuuden järjesti Hämeenkosken Dynamo ry.

Heinäjuoksu 22.7.2021, ensimmäiset juoksijat ovat lähdössä urheilukentältä. Kuva Tero Heinonen.

VPK:n muonitusteltta ja ahkerat naiset 22.7.2021 heinäjuoksun tarjoilutehtävissä. Kuva Tero Heinonen.

https://www.koskenkohinat.fi/hameenkosken-heinajuoksu-jarjestettiin-jalleen/

Kaikki edellä olevat tapahtumat toteutettiin osana Lahden Ympäristövuosi 2021 tapahtumia, josta ne saivat myös taloudellista tukea. Ne olivat myös osa Hollolan ympäristövuotta.

Hämeenkosken mieskuoro lauloi ja laulatti perjantaina Paviljonginmäelle saapunutta seitsemänkymmenen hengen yleisöä. Pauli Helén kertoi aluksi, miten paikka liittyy Kosken VPK:hon. Verkatehtailija, kunnallisneuvos Antti Korhonen oli kutsunut kolme paikkakunnan kauppiasta tapaamiseen ja he olivat päättäneet perustaa palokunnan 125 vuotta sitten. Korhonen rakennutti perheelleen Jokelan kartanon Paviljonginmäkeä vastapäätä ja perhe aterioi sekä vietti aikaa tällä paikalla, jossa aikoinaan oli huvimaja sekä avoin näkymä Jokelan koskelle ja Teuronjoelle.

Hämeenkosken mieskuoro lauloi ja laulatti yleisöä Paviljonginmäellä 23.7.2021, kuva Anja Hiidenheimo

Kosken VPK:n viihdeorkesteri piti kesäisen konsertin, jossa he esittivät ikivihreitä puhallinorkesterille sovitettuja kappaleita noin sadan hengen yleisölle sunnuntaina iltapäivällä Seuralan pihassa talon suomassa varjossa kuumalta hellepäivältä.

VPK:n Viihdeorkesterin konsertti 25.7.2021 päätti palokunnan 125-vuotisjuhlaviikon. Kuva Tero Heinonen.

VPK:n Viihdeorkesterin konsertti 25.7.2021 päätti palokunnan 125-vuotisjuhlaviikon. Kuva Tero Heinonen.

VPK:n Viihdeorkesterin konsertti 25.7.2021 päätti palokunnan 125-vuotisjuhlaviikon. Kuva Tero Heinonen.

Kosken kotiseutumuseo oli avoinna tilaisuuksien aikana sekä lauantaina ja sunnuntaina. Museo herätti runsaasti kiinnostusta ja monet pääsivät nyt tutustumaan paikkakunnalta kerättyihin vanhoihin tavaroihin.

Hämeenkosken kotiseutumuseo oli avoinna yleisölle VPK:n juhlaviikolla, kuva Anja Hiidenheimo

Kappoja kotiseutumuseon kokoelmista, kuva Anja Hiidenheimo

Seurala, Kosken pitäjän keskuksessa sijaitseva yhdistysten yhteinen talo, oli myös avoinna ja siellä toimi viikonlopun kesäkahvila, jonne paikalliset leipurit olivat valmistaneet silli- ja lohivoileipiä, kakkuja ja pullia sekä VPK 125-vuotis juhlaleivoksia. Lisäksi oli jälleen saatavana juuren leivottua tuoretta leipää.

VPK 125. Tuula Helminen sekä Kari ja Anita Kaivola nauttivat kahvion tuotteista. Kuva Tero Heinonen.

Säät suosivat VPK juhlaviikkoa ja osanotto oli runsasta.

Elokuussa on vielä kaksi Lahden ympäristövuositapahtumaa. Lauantaina 21. kokoonnutaan kotiseutumuseolle klo 10. Paikalle tulee maisema-asiantuntija Auli Hirvonen ProAgria Etelä-Suomesta vastaamassa kysymyksiin luonnonkukkaniityistä sekä kertomassa niiden perustamisesta sekä hoidosta. Samalla saa opastusta omiin ongelmiin ja tutustutaan luonnonkukkiin. Syksy on parasta aikaa perustaa oma pienempi tai isompi luonnonkukkaniitty kotipihalle tai puistoon luonnonmonimuotoisuuden edistämiseksi.

Lounastauon jälkeen kokoonnutaan Pyhän Laurin kirkonrauniolla ja paikalle tulee Aulin lisäksi Miia Korhonen Luontoturva Oy:stä. Tilaisuudessa kuullaan, miksi vieraslajeja pitää torjua, miksi ne ovat haitallisia, sekä vastataan paikallaolijoiden kysymyksiin heidän ongelmiinsa. Tilaisuudet järjestävät yhteisesti Koski-seura ry, Hämeenkosken maa- ja kotitalousseura ry sekä Hämeenkosken MTK.

Kosken VPK:n museoauto huristeli viikon tapahtumapaikoille, kuva Anja Hiidenheimo