Päijät-Hämeen museoviikkoa Päheet museot vietettiin 5.-11. heinäkuuta. Hollolan museopalveluiden ylläpitämä Hämeenkosken kotiseutumuseo oli avoinna viikon aikana sekä Koski-seuran järjestämien tapahtumien yhteydessä että viikonloppuna. Kävijöitä museoviikolla riitti alustavien tietojen mukaan saman verran kuin edeltävinä vuosina koko kesän kuluessa.

Koski-seura järjesti yhdessä Tiirismaan puhaltajien kanssa tiistaina 6.7. puhallinkonsertin Laguksen kaikuja Orttenkalliolta. Orkesteri oli valinnut esiintymispaikaksi peruskallioon sijoitetun jääkärikenraalimajuri Ernst Ruben Laguksen muistomerkin edessä olevan tasanteen. Yleisöllä oli mahdollisuus seurata konserttia joen vastarannalla sijaitsevalta pysäköintialueelta, jolle kappeliseurakunnan miestyön toimesta oli sijoitettu istuinpenkit.

Sääolosuhteet olivat mitä parhaimmat Päheet museot viikon tapahtumien aikana. Korkeimmilta lämpötiloilta vältyttiin myös Tiirismaan puhaltajien konsertin aikana. Kuva Mauri Kalima

Konsertti käynnistyi teemaan hyvin sopivalla Panssariprikaatin kunniamarssilla Parolan marssilla. Olihan Lagus johtanut Suomen panssarivoimia ja niiden kehittämistä  menestyksellisesti viime sotien aikana.  Koski-seuran puheenjohtaja Kari Kaivola kertoi tervetuliaispuheessaan Laguksen yhteyksistä Hämeenkoskelle. Tiirismaan puhaltajien Simo Taipaluksen johdolla esittämä Parolan marssi on kuultavissa Mauri Kaliman kuvaamalla videolla osoitteessa: https://www.youtube.com/watch?v=xg3gP5E4GZ4&t=83s

Muilta osin puhallinkonsertti sisälsi perinteellistä kesäistä puhallinmusiikkia. Ensimmäisen osuuden päätösnumerona oli Jack Wolffin säveltämä tango Tuhon tietä kuljen. Yli 100-henkinen yleisö palkitsi Tiirismaan puhaltajat runsailla suosionosoituksilla konsertin päätyttyä reippaan iloiseen Juhana Ennolan sävellykseen Honkain keskellä mökkini seisoo Suomeni soreassa salossa. Yleisön ja orkesterin keskuudessa konserttipaikkaa ja sen akustiikkaa pidettiin onnistuneena. Samoin esitettiin vielä toivomuksia konsertin muodostumiseksi jokakesäiseksi perinteeksi.

Yleisö seurasi konserttia joen vastarannalta. Kuva Mauri kalima

Museoviikon torstaipäivänä Hämeenkosken museolla oli kaksi tapahtumaa. Kello 16.30 käynnistyi opastettu kyläkävely Lukkarin kierros Koskenkylässä. Pauli Helénin asiantuntevalla opastuksella 50 kierrokseen osallistuneella oli mahdollisuus perehtyä Lukkarilan tilaan, jolla ovat sijainneet 1400-luvulta lähtien eri aikakausilla muun muassa Hämeenkosken neljä kirkkoa, Lukkarin virkatalo ja nykyisin kotiseutumuseona toimiva viljamakasiini. Puolitoista tuntia kestäneen kierroksen aikana ehdittiin tutustua kaikkien neljän kirkon ja viljamakasiinin historiaan.

Hämeenkosken kolmannelle kirkolle on pystytetty muistomerkki Vanhalle hautausmaalle. Kuva Anja Hiidenheimo

Kierroksen jatkuessa kuultiin myös Myllykosken ympäristössä toimineista kaupoista ja myllyistä. Esillä oli myös Kosken partaalla toimineen verkatehtaan ja sen lukuisten rakennusten historia. Katseet suunnattiin myös Puutteenkujan suuntaan, jossa asui aikanaan tehtaan työväkeä, käsityöläisiä ja muita ammatinharjoittajia. Kosken historiaa erittäin monipuolisesti avaava kyläkierros uusitaan maanantaina 19.7 kello 18.00 alkaen ensimmäisenä Kosken VPK:n juhlaviikon yhdistystapahtumana. Kierroksen lähtö- ja päättymispaikka on Hämeenkosken kotiseutumuseo.

Pauli Helén tuntee lukkarien jalanjäljet Koskenkylässä ja pystyy niistä mielenkiintoisesti kertomaan. Kuva Anja Hiidenheimo

 

Torstain toisena tapahtumana oli kello 18.30 käynnistynyt Hämeenkosken mieskuoron konsertti Musiikkia Lukkarin jalanjäljillä. Hämeenkosken mieskuoro Simo Taipaluksen johdolla esiintyi, samoin kuin Tiirismaan puhaltajat aikaisemmin viikolla, ensimmäisen kerran yleisölle sitten koronaepidemian puhkeamisen. Paikalle saapuneen 100-henkisen yleisön reaktioista päätellen mieskuoronkin konserttia oli odotettu. Perinteelliset kesäiset kuorolaulut saivat yleisöltä runsaat aplodit. Voimakkaimmat suosionosoitukset keräsi kuoron esittämä Koski-valssi. Esitys päättyi yleisön kanssa yhdessä laulettuun Hämäläisten lauluun. Päheet museot-viikko osoitti Hämeenkoskella todeksi sen, että paikkakunnalla löytyy kuntoa, kun toimeen tartutaan.

Hämeenkosken mieskuoro Simo Taipaluksen johdolla lauloi Lukkarin jalanjäljissä. Kuva Anja Hiidenheimo

Kuoron ja yleisön yhdessä laulama Hämäläisten laulu päätti konsertin. Kuva Anja Hiidenheimo