Koski-seura muutti uusiin tiloihin Seuralaan kuluvan vuoden syyskuun aikana. Avajaisia vietettiin perjantaina marraskuun 3. päivänä. Tarjolla oli kahvia ja seuran toiminnan sekä ennen kaikkea Kosken Kohinoiden verkkojulkaisun esittelyä. Julkaisu on saanut hyvän vastaanoton ja erityisesti sen perinneaineistoon on käyty tutustumassa paljon. Vierailuja on ollut runsaasti myös yhdistys- ja palveluhakemistoon. Toimistossa kävi päivän aikana yli 30 henkilöä tutustumassa uusiin tiloihin.

Avajaisten kohokohtana oli Salmenlinnan suvun tekemä mosaiikkivaakunalahjoitus Koski-seuralle. Hämeenkosken mosaiikkivaakunan on valmistanut vuonna 1959 Reijo Salmenlinna. Mosaiikkivaakunan pohjana on Reijon veljen kuvataiteilija Antti Salmenlinnan suunnittelema Kosken Hl vaakuna, jonka Kosken kunnanvaltuusto hyväksyi vuonna 1951. Salmenlinnan suvun puolesta lahjoituksen tekivät Antti-Jussi Salmenlinna ja Erkki Salmenlinna. Koski-seuran puolesta vaakunan vastaanotti seuran puheenjohtaja Kari Kaivola. Luovutuksen yhteydessä muisteltiin Reijo Salmenlinnan merkittävää panosta Hämeenkosken perinteiden ylläpitäjänä. Hänen monivuotisen työnsä tuloksena syntyi 1970-luvulla Kosken kirkonkylää 1900-luvun alussa kuvaava pienoismalli. Tämä suurikokoinen työ on sijoitettuna lasikuvun alle Hämeenkosken koululle, jossa se on koulun oppilaiden ja muidenkin halukkaiden nähtävissä.

Antti-Jussi Salmenlinna kuvasi isänsä Antti Salmenlinnan suunnitteleman vaakunan aiheiden valintaa ja niiden esittämistä vaakunan heraldisissa tunnuksissa. Maatalouden tärkeä merkitys ja Teuronjoen kosket nousevat selkeästi esille. Antti-jussi kertoi myös kiinnostavia yksityiskohtia kirkonkylän koskessa sijainneista myllyistä ja verkatehtaasta. Hankalankoskessa sijainneen pellavatehtaan teollinen historia oli hänelle myös hyvin tuttu isoisänsä E.S. Salmenlinnan oltua tehtaan johtajana lähes koko sen aktiivisen toiminnan ajan. Reijo ja hänen veljensä kuuluivat veteraanisukupolveen. Martti Salmenlinna kuului Hämeenkoskelta talvisotaan lähteneeseen 22. Pioneerikomppaniaan, jonka sotapäiväkirja ja henkilöstöluettelo julkaistiin pari viikkoa sitten Kosken Kohinoissa. Yksi veljeksistä vänrikki Ilmari Salmenlinna haavoittui 23.12.1939 Hatjalahdenjärvellä menehtyen saamiinsa haavoihin 2.1.1940. Hän oli ensimmäinen Hämeenkosken sankarihautausmaahan haudatuista talvisodan sankarivainajista.

Toimistolla oli mahdollisuus tutustua Koski-seuralle 1960-luvulla suunnitellun viirin luonnokseen. Luonnoksen oli suunnitellut kukas muu kuin kuvataiteilija Antti Salmenlinna. Hän oli esittänyt luonnospiirustuksessa kysymyksen: Onko tämä sopivan kokoinen? Piirustuksen löysi asuntonsa muuton yhteydessä Ritva Kortelainen, joka luovutti sen Koski-seuralle. Ei ole toistaiseksi tiedossa kuka luonnoksen on tilannut ja pysähtyikö viirin tilaaminen tähän luonnosvaiheeseen. Kukaan ei ole kuitenkaan myöntänyt viiriä valmistettuna nähneensä. Luonnospiirustuksen Koski-seura on nyt kehystyttänyt. Se on varustettu UV-suojatulla lasilla, jolla pyritään turvaamaan alkuperäisten värien säilyminen. Sekä mosaiikkivaakunalle että viiriluonnokselle Koski-seura pyrkii Seurala Oy:n hallituksen kanssa löytämään arvoisensa sijoituspaikat Seuralan tiloissa.

Antti-Jussi Salmenlinna kertoo Kosken Hl vaakunan symboliikasta.

Erkki ja Antti-Jussi Salmenlinna luovuttivat Koski-seuralle mosaiikkivaakunan.

Reijo Salmenlinnan mosaiikeista valmistama taideteos. Mallina oli veljensä Antti Salmenlinnan suunnittelema Kosken Hl vaakuna.

Kari Kaivola kertoo Koski-seuran viirin luonnoksesta.

 

Antti-Jussi Salmenlinna, taustalla Aarne Siernan ottama kuva Reijo Salmenlinnasta.

Tuula Viitanen onnittelee Koski-seuraa uusista toimistotiloista.