Tiistaina iltapäivällä kajahti Parolan marssi jääkärikenraalimajuri Laguksen muistomerkiltä kohti kirkonmäkeä, kun Päijät-Hämeen museoviikon tapahtumana alkoi Retrotyttöjen ja Tiirismaan puhallinorkesterin yhteinen konsertti. Konsertti alkoi Parolan marssilla, kulki kesäisissä ja nostalgisissa maisemissa, päättyen Vaaleanpunaiseen shampanjaan.

Ernst Ruben Lagushan syntyi Hämeen läänin Koskella 1896 ja eli nuoruutensa Käikälän kartanossa tällä paikkakunnalla aina vuoteen 1910. Orttenkallioon sijoitetun muistomerkin suunnitteli arkkitehti Unto Ojonen. Koskelaiset olivat aktiivisia muistomerkin pystytyksessä yhdessä panssarikillan ja muiden veteraanijärjestöjen kanssa. Muistomerkki, yhdessä pioneerien joen yli rakentaman sillan kanssa, muodostaa väkevän kunnianosoituksen viime sotiemme yhdelle tunnetuimmalle komentajalle. Muistomerkki paljastettiin 11.8.1974.

Yleisöä kertyi paikalle mukavasti. Kaikkiaan väkeä oli kosken ympärillä noin 120 henkeä. Tilaisuudessa myytiin Koski-seuran toiminnan tukemiseksi kahvia ja pullaa. Myös erilaisia kotiseutukirjoja ja isännänviirejä oli myytävänä.

Laguksen kaikuja Orttenkalliolta 2022

Yleisöä kuuntelemassa, kuinka pieni ihmissydän on avara ja pohjaton.

 

Laguksen kaikuja Orttenkalliolta 2022

Sadepilvet haihtuivat mukavasti ennen konsertin alkua ja tuuli viilensi oloa katsomossa.

 

Laguksen kaikuja Orttenkalliolta 2022

Koski-seuran talkoolaisten kahvipisteestä sai aamupäivällä leivottua pullaa kahvin tai mehun kera.

 

Laguksen kaikuja Orttenkalliolta 2022

Pioneerien rakentama silta johtaa muistomerkille, jonka peruskallio toimii hyvänä kaikupohjana konsertille.

Alla Kari Kaivolan avauspuhe, jossa kerrotaan mm. Päijät-Hämeen museoviikon muistakin tapahtumista:

Arvoisa yleisö,

Tervetuloa tähän tilaisuuteen Orttenkallion juurelle. Vietämme tällä paikalla jo toisena peräkkäisenä vuonna Päijät-Hämeen museoviikon tapahtumaa. Tämän vuotinen museoviikko alkoi viime lauantaina ja päättyy sunnuntaina 10. 7.

Päijät-Hämeen kunnissa, pitäjissä ja kylissä riittää tänäkin vuonna monenlaisia elämyksiä. Päijät-Hämeessä toimii yli kolmekymmentä museota, joista valtaosa on avoinna vain kesäkaudella. Päheet museot – museoviikon aikana tullaan järjestämään tapahtumia, toimintaa ja avoimia ovia noin kahdessakymmenessä museokohteessa koko maakunnan alueella – mukana on myös uusia kohteita!

Kotiseutumuseoita on lähialueella Asikkalassa, Kärkölässä ja tietysti Hollolan kunnan kahdessa pitäjässä Hollolassa ja Hämeenkoskella.

Käyttäkää tilaisuutta hyväksenne tutustumalla Päijät-Hämeen monipuoliseen museotarjontaan ja ohjelmaesityksiin. Tarjontaa esitellään verkossa, lehdissä ja myös erilaisissa mainosjulisteissa.

Hämeenkoskella aloitimme museoviikon lauantaina avaamalla Hämeenkosken kotiseutumuseolla näyttelyn Kosken Hl pioneerit sodan ja rauhan aikana. Musiikkia siinäkään tilaisuudessa ei unohdettu ja Hämeenkosken mieskuoro kajautti komeasti konserttinsa päätteeksi Pioneerien taistelulaulun. Sunnuntaina jatkoimme museoviikkoa Putulan kyläkirjastolla Hämeenkosken sahtimestaruuskilpailulla.

Tänään on Tiirismaan puhaltajien konsertti Laguksen kaikuja Orttenkalliolta ja torstaina kyläkävely Hyväneulan ja Leiniälän kylissä sukututkija Pauli Helénin opastuksella kello 17 alkaen. Lähtö on Hyväneulan entisen kyläkoulun pysäköintialueelta. Luvassa on kävelyn lisäksi paljon mielenkiintoista tietoa muun muassa Hyväneulan kolmesta sotilasvirkatalosta ja Kosken kappalaisen ja sittemmin kirkkoherran virkatalosta.

Viime vuonna paikalle olleet muistavat, että tämän konsertin nimi Laguksen kaikuja Orttenkalliolta tulee jääkärikenraalimajuri Ernst Ruben Laguksen Orttenkallioon sijoitetusta muistomerkistä. Peruskallioon sijoitettu arkkitehti Unto Ojosen suunnittelema muistomerkki paljastettiin 11.8.1974. Lagushan syntyi Hämeen läänin Koskella 1896 ja eli nuoruutensa Käikälän kartanossa tällä paikkakunnalla aina vuoteen 1910.

Kenraalimajuri Laguksen ansiot viime sotien aikana ovat kiistattomat. Tätä osoittaa ylipäällikkö Mannerheimin hänelle ensimmäisenä sotilaana myöntämä 2. luokan Mannerheim-risti. Merkki on sen harvinaisuuden ja sen vaatimien erityisansioiden vuoksi Suomen arvostetuin kunniamerkki.

Koskelaiset olivat aktiivisia muistomerkin pystytyksessä yhdessä panssarikillan ja muiden veteraanijärjestöjen kanssa. Muistomerkki yhdessä pioneerien joen yli rakentaman sillan kanssa muodostaa väkevän kunnianosoituksen viime sotiemme yhdelle tunnetuimmalle komentajalle. Se luo myös vahvan siteen tähän paikkakuntaan ja koskelaisten pioneerien sodan aikaiseen toimintaan.  Käykää tutustumassa siihen kotiseutumuseossamme aikaisemmin mainitsemassani näyttelyssä. Se on avoinna museoviikon jokaisena päivänä.

Tiirismaan puhaltajien Retrotytöillä vahvistettu konsertti jakaantuu kahteen osaan, joiden välillä on mahdollisuus ostaa kahvia ja virvokkeita sillan vieressä olevilta teltoilta ja myös Tiirismaan puhaltajien ja Retrotyttöjen viettää ansaittu lepotauko. Myynnissä on myös Koski-seuran toimesta paikkakunnasta kertovaa kirjallisuutta.

Tiirismaan puhaltajat Simo Taipaluksen johdolla aloittavat konserttinsa, voisi sanoa jo perinteellisesti erinomaisesti tähän paikkaan soveltuvalla esityksellä eli Parolan marssilla. Se on sotilasmarssi, jota on Suomessa esitetty eri joukko-osastoissa ensimmäisen kerran jo yli 200 vuotta sitten. Parolan marssi vahvistettiin vuonna 1957 Panssarirykmentin kunniamarssiksi. Panssariprikaati vastaanotti sen kunniamarssikseen 1985. Konsertin muu osuus koostuu kesäisistä ja kevyistä teoksista isänmaata unohtamatta.